Hrbtenica – podporni sistem gibanja

Na spletnem portalu med.over.net  beremo zanimiv članek o vzrokih bolečin v hrbtenici. Avtor (D. Kernc, Re-aktiv.si, december 2017) izpostavlja, da hrbtenica predstavlja osnovni podporni sistem telesa in je posledično tudi osnova gibanju. Istočasno je hrbtenica ogrodje živčnega sistema, ki skrbi za nemoteno delovanje ostalih telesnih procesov s tem, da gibljivost in stabilnost hrbtenice zagotavljajo stabilizacijske mišice hrbta.

Avtor postavlja trditev, da več kot polovica bolečin v hrbtenici nima posebnega vzroka. Seveda, v kolikor se izloči bolečine s specifičnimi vzroki, kot so zdrs medvretenčne ploščice, herniacija ali skolioza.  Kadar zdravniki preko magnetne resonance, rentgenskih ali ostalih preiskav ne ugotovijo vzroka bolečin nekateri bolniki celo resno podvomijo o svojih občutkih in bolečinah. A za dvome ni razloga. Avtor v nadaljevanju pište, da lahko veliko naredimo sami že z razumevanjem delovanja hrbtenice in z uporabo pravilnih vzorcev gibanja.

Sleherni gib oz. premik telesa, v nadaljevanju tolmači avtor, se v obliki obremenitve prenese preko hrbtenice in ob tem ni pomembno ali so te obremenitve minimalne ali dvigujemo težko breme. Hrbtenica bo delovala brezhibno tudi, če vsakodnevnim gibom dodajamo manjše nepravilnosti (nepravilno dvigovanje ali prevelika obremenitev posameznega dela). Zdrava pamet nam pove, v kolikor nepravilnost ponavljamo večkrat na dan, dan za dnem (200x dnevno, 6200x mesečno…), da je v tem lahko vzrok za bolečine. Hrbtenica in obhrbtenične strukture se lahko “vedejo nekoliko po svoje”. Zato je izziv za vsakega posameznika, da ugotovi kaj sploh dela narobe. Napačne vzorce gibanja je potrebno odpraviti ali vsaj popraviti preden je prepozno in nastopijo resnejše težave.

Mi vam lahko pokažemo pot, a prehoditi jo boste morali sami.”, zapiše avtor v izvirnem članku na spletnem portalu med.over.net.  Težko bi kdo oporekal tej trditvi! Na vse zapisano opozarjamo tudi pri nas, ko vam ponujamo ortopedske vložke za čevlje.

Z nogami, dejansko že v stopalih postavimo pravilno držo hrbtenice. Vsak odmik od optimalne uravnoteženosti okostja je lahko vzrok določenih bolečin, tudi v hrbtenici. Porušeno razmerje se izkazuje v legi stopal in zato s prečnim in vzdolžnim lokom ortopedskega vložka uravnovesimo držo telesa. Uporaba primerne obutve, skupaj s po meri izdelanimi, anatomsko oblikovanimi vložki za čevlje Step Medico je le del rešitve težav s hrbtenico. Največji del poti moramo opraviti sami: torej se zavedati nepravilnosti, poskrbeti za zmanjšanje obremenitev kjer je le mogoče in s pravilno telovadbo pomagati hrbtenici, da nam bo še dolgo služila. Dobro je, če imamo možnost telovaditi v skupini. Vsaj toliko, da se naučimo pravilnih vaj za svoje težave, ki jih potem lahko delamo dnevno tudi sami. Strah je odveč, okrevanje vedno pride, če se le sami pri sebi tako odločimo!

B.Š.

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Članki, Zakaj vložki? z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.