Najlepše se razvijajo stopala otrok, ki hodijo bosi

Dojenčkovo stopalo še ni dokončno razvito.

V  Večerovi prilogi Lepa in zdrava beremo članek o tem, da naj bodo otroci čim pogosteje bosi. Tudi tisti, ki se komaj postavljajo na lastne nogice. Mnogi starši imajo pred tem pomisleke zaradi umazanije ali insektov na trati. A je vendar dejstvo da je stopalni lok pri otroku znižan, petnici sta pogosto nagnjeni navzven oziroma na x, v članku pojasnjuje pediatrinja Suzana Škorjanc Antolič, dr. med.

Izbira primerne otrokove prve obutve je pomembna. Pri tem ni nujno, da otrok nosi trde ali ortopedske čevlje. Čevlji morajo otroku zagotavljati stik s podlago in s tem mišicam na nogah omogočati razvoj, ki bo sočasen z razvojem mehanizmov za hojo, ki zorijo v možganih.

Stopalni lok se pri večini otrok razvije do petega leta starosti in takrat je šele pravi čas za razmislek o tem ali je otroku potrebno pomagati pri hoji in nadaljnjem

…pogumno v svet.

razvoju z ortopedskimi pripomočki oz. z vložki.  V nadaljevanju priznana pediatrinja še pravi, da je najbolje, če so otrokovi čevlji usnjeni, udobni in oblikovani po stopalu. Za malčka primerni čevlji so spredaj bolj široki in imajo nizko peto. Pri nakupu bodimo pozorni na velikost. Bolje centimeter večji od stopala kot pretesni. Strokovnjakinja tudi ne priporoča rabljenih, ponošenih čevljev, saj z drugimi nogicami ponošen čevelj lahko povzroči neljube deformacije na stopalih.  V kolikor se vendar odločimo za rabljeno obutev jo dobro preglejmo in, če so obrabe zelo vidne take čevlje raje zavrzimo. Enako pozornost zaheva primerna velikost, saj otrok čevlje hitro preraste. Pretesna obutev lahko povzroči največ težav in deformacij na stopalih.

V DUEM Studio d.o.o. izdelujemo ortopedske vložke tudi za otroke, od številke čevljev 27 naprej. Prav zaradi izrednega pomena na zdrav razvoj nogic pri otrocih in odraščajoči mladini smo za otroške vložke pripravili enotno, posebej ugodno ceno za po meri izdelane vložke. Otroci namreč čevlje in z njimi tudi vložke prerastejo v letu dni in jim torej naša tri letna garancija nič ne pomeni.  Ste vedeli, da za primerno nošene vložke za čevlje ponujamo tri leta garancije? To morate nujno preveriti s tem, da se še danes s svojim šolarjem naročite na brezplačni odtis stopal!

Pomislite: šolajoča mladina ima izredno rada udobne, športne copate. V šoli so obuti v tanke šolske copate ali celo take sobne, ki jih samo nataknejo in potem še toliko bolj drsajo in vlečejo noge namesto, da bi pravilno hodili in tekali. Tako malomarnost se dopušča v obdobju hitre rasti otrok in zato prihaja do kritičnih deformacij. V skrajnih primerih se zgodi, da bo zdravnik ortoped predpisal uporabo ortopedskih vložkov s klini ali povišicami zaradi izravnave v medenici. Ob tem je potrebno vedeti, da šele dosledno nošenje tako, po meri izdelanih vložkov, prinese rezultate. A doslednost velja za vse nas – tudi, če smo zdravi in nimamo prav nobenih težav s stopali je to najbrž zato, ker dosledno skrbimo za noge in vedno mislimo na to, da stopalom omogočamo primerno oporo in prijetno obutev oziroma hodimo bosi po naravnih površinah kolikor je to le mogoče.

V zadnjem letu smo pripravili vrsto novosti. Tudi take, cenovno bolj dostopne vložke za čevlje, ki jih posebej priporočamo tudi v šolskih copatih. Športni copati ali superge kot jim radi rečemo, večine proizvajalcev so vsaj deloma ergonomsko oblikovani prav zato, da nudijo stopalom optimalno oporo.

In čemu tanek podplat šolskih copat ni ustrezen, če smo prej trdili naj otroci hodijo bosi? Zato, ker v copatih otroci hodijo zgolj po ravnih, trdih površinah v zaprtih prostorih. Bosi bi naj hodili po neravnih površinah: po travi, kamenju, po godzdnih površinah…. Tolike raznolikosti pohodnih površin kot narava ne nudi nobena šola! Zato je prav, da to simuliramo na ta način, da v copatke vstavimo enostavni vložek, izdelan iz naravnih materialov, ki bo petnici in stopalnemu loku omogočal oporo ob vsakem koraku.

Ta vnos je bil objavljen v Aktualno, Članki. Zaznamek za trajno povezavo.