Platfus – ploska stopala

Ste med tistimi, ki imate ploska stopala? Beseda platfus sicer ne zveni lepo, vendar se pogosto uporablja, a se s slovnico v tem zapisu ne bomo ukvarjali. Ploskost stopal (Pes Planus) je problem, ki je vreden pozornosti. Množico nasvetov in razlag se najde na svetovnem spletu. Tokrat smo kot strokovno osnovo vzeli diplomsko delo (vir): P. Jerman; Razlike v ploskosti stopal…; UL, Ljubljana 2013.

Plantogram poloskega stopala

Ploska stopala puščajo odtis, kot ga vidimo na sliki. Podplat se s celo površino stika s tlemi. Do tega pride, ker je vzdolžni stopalni lok porušen oz. sploščen. Sama po sebi ploska stopala niso boleča, do težav pride pri večjih obremenitvah in z leti zaradi degeneracije sklepov.

Stopala novorojenčkov so videti ploska, a z rastjo, razvojem in gibanjem otroka se stanje popravi oziroma se stopala pravilno oblikujejo. Vzroki za platfus v odraslosti so slaba drža, kolenske deformacije, hitra rast, čezmerna telesna teža, neprimerna obutev…

Opisuje se tri stopnje ploskosti stopal: PES VALGUS kjer se stopalni lok še viden, a je stopalo bistveno spuščeno; PES PLANOVALGUS lok je zelo spuščen, izrazita hoja navznoter ter PES PLANUS kot najhujšo stopnjo ploskosti pri kateri stopalnega oboka ni, za prizadete je značilna t.i. račja hoja.

O ploskih stopalih je govora kadar stopalni loki pri obremenitvi izginejo oziroma se stopalo zelo spusti. V kolikor se tako stopalo pri razbremenitvi povrne gre za fleksibilno ploskost, sicer govorimo o rigidni ploskosti, ki je potrebna zdravniške obravnane. Enostavni test za razdelitev ploskosti je dvig palca na nogi – v kolikor se vzpostavijo loki v pravilno obliko gre za fleksibilno ploskost. Tovrstna stopala praviloma ne povzročajo večjih težav in jim je koristna pravilna obutev v kombinaciji z ortopedskimi vložki, ki podpirajo stopalne loke.

Pri rigidno ploskih stopalih je izrazito omejen obseg gibov. Vzrokov za te težave je več, povzročajo pa degenerativne spremembe na sklepih predvsem spodnjih okončin, posledično tudi težave s hrbtenico zaradi porušenega ravnovesja. Pri zdravljenju zdravniki najprej poskusijo z vložki, ki so izdelani po meri in se jih periodično prilagaja. To znamo v DUEM Studio d.o.o.o.! V skrajnih primerih ortopedi predlagajo tudi operativne posege.

Strokovnjaki poudarjajo pomen bose hoje po naravnih površinah v vseh starostnih obdobjih. Vezi se krepijo tudi pri plezanju, hoji po gredi ali po lestvi ter z redno vadbo: hoja po prstih, hoja navzkriž po zunanjem robu stopal, pobiranje manjših predmetov…

Pri nas izvajamo (brezplačne) preglede in za ocenjevanje ploskosti običajno uporabljamo t.i. Mayerjevo črto: po odtisu potegnemo ravno črto od sredine pete do četrtega prsta. Vse kar prestopi to črto pomeni ploskost stopala.

Bosa hoja po naravnih povšinah!
Porušenje stopalnih lokov pomeni ploskost stopala.
Bosa hoja po naravnih površinah.
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno, Članki. Zaznamek za trajno povezavo.