Pridružite se naši ekipi!

Je v vas kaj svetovalca? Radi delate z ljudmi in vam ni neprijetno gledati ljudi pod noge? Imate vsaj poklicno izobrazbo in ste se pripravljeni naučiti še kaj novega?

Pridružite se naši ekipi in postanite promotor ortopedskih vložkov!

Za delo potrebujete čas, nekaj znanja osnovnih prodajnih tehnik in obilo

Visoke pete in vlozki

dobre volje. Zaposlitev ponudimo tistim kandidatom, ki se izkažejo z rezultati. Rezultate boste dosegli ob pomoči naših izkušenih sodelavcev, na organiziranih dogodkih in z našim promocijskim materialom. Strankam boste tolmačili pomen pravilne obremenitve stopal in uporabnost po meri izdelanih vložkov za čevlje.

Vaše vloge v obliki kratke predstavitve  sprejemamo izključno na e-naslov: betka.duemstudioATgmail.com . Doslej smo še vsem odgovorili in zato ni razloga, da ne bi tudi vas povabili na razgovor!

Objavljeno v Aktualno, Članki | Komentarji so izklopljeni za Pridružite se naši ekipi!

Telesno dejavni vsak dan!

Definicija  telesne dejavnosti, ki jo uporablja tudi Svetovna zdravstvena organizacija označuje vsako telesno gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice in katerega posledica je poraba energije nad ravnjo mirovanja. Šport in telesno vadbo gre razumeti kot posebni vrsti telesne aktivnosti, pri tem je šport načrtovana in organizirana vadba, vključno s tekmovalnimi oblikami. Izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja  je namenjena zmernejša telesna vadba. Današnjo novico povzemamo po NIJZ iz 2009.

Vir: http://www.zd-mb.si/Storitve/Enote/Splo%C5%A1no-zdravstveno-varstvo/Zdravstveno-vzgojni-center-Maribor

Da ohranimo svoje zdravje in zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni ni potrebno veliko. Strokovnjaki nas učijo: povprečno smo budni 15 ur, telesno dejavni pa moramo biti vsaj 30 minut, otroci in mladostniki vsaj eno uro. Te minute lahko tudi razdelimo čez dan po 10 minut zmerne telesne dejavnosti.

Opredeljene so različne vrste telesne dejavnosti:

  • aerobne gibalne dejavnosti
  • vaje za zdravje kosti
  • vaje za ohranjanje mišične mase
  • vaje za gibljivost in vaje za moč.

Pri sleherni od naštetih vrst je smiselno upoštevati tudi na zdravje stopal in preventivno uporabo anatomsko oblikovanih vložkov za čevlje.

Otroke je potrebno še posebej vzpodbujati h gibanju. Navade, ki jih bomo privzgojili bodo v odrasli dobi del vsakdana.

 

Koristna je piramida telesne dejavnosti:

Piramida telesne aktivnosti

 

 

 

Objavljeno v Aktualno, Članki | Označeno , , , , , | Komentarji so izklopljeni za Telesno dejavni vsak dan!

Festival za tretje življenjsko obdobje

 

Tudi tokrat smo se aktivno udeležili odmevne prireditve v Ljubljani. Z veseljem smo obiskovalcem delali opise stopal in opozarjali na nujne spremembe: gibanje, pravilna obremenitev stopal… V tretjem življenjskem obdobju je zadnji čas, da spremenimo način hoje s katerim obremenjujemo stopala. Vložki za čevlje Step Medico v prvi vrsti delujejo preventivno. Akutne težave s stopali je nujno zaupati zdravniku.

Organizatorji so na svoji spletni strani zapisali:

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.

Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.

Vsako leto festival tako odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.

Prihodje leto nikar ne zamudite!

 

 

 

 

Objavljeno v Aktualno | Označeno , , , , , , , , | Komentarji so izklopljeni za Festival za tretje življenjsko obdobje

MOS v Celju 2018

Prvi znanilec jeseni že napoveduje živahno poslovno dogajanje.

MOS Celje, 11.-16.9.2018

Tudi tokrat se bomo predstavili z lastno celovito ponudbo. Obiskovalcem ponujamo brezplačni odtis stopal in svetovanje brez obveznosti. Ob naročilu zagotavljamo 40% sejemski popust.

 

 

Objavljeno v Aktualno | Komentarji so izklopljeni za MOS v Celju 2018

Tako malo je potrebno!

Ni potrebno veliko, da občutno popravite svoje počutje! Pridite na pregled in se prepričajte.

 

Naročila: duem.studio.doo@gmail.com

 

 

Objavljeno v Članki | Komentarji so izklopljeni za Tako malo je potrebno!

Zahvala Plesni Coctail

Pred kratkim smo sodelovali na plesnem vikendu, ki ga je organiziral Plesni Coctail. Prejeli smo prijetno sporočilo, ki ga delimo z vami:

Drage plesalke in plesalci,

Vsem sodelujočim plesalcem na Wellness vikendu v plesnih ritmih v Termah Olimia se zahvaljujemo za udeležbo na našem vikendu. Z vašo prisotnostjo in pozitivno energijo smo skupaj ustvarili nepozaben dogodek. Hvala tudi vsem sodelujočim partnerjem, ki so s svojo dodatno ponudbo bogato obogatili naš program. Iskrena hvala vsem sodelujočim plesnim pedagogom za nove plesne korake, ki so nam jih predali z obilo čutnosti in nas s svojim pristopom opomnili, da ples niso le naučeni koraki; temveč preplet dveh teles in duš, ki najdeta skupne usklajene gibe ob zvoku čudovite glasbe. Hvala vam tudi za vse poslane pohvale, ki nas veselijo in nam dajejo novo energijo za pripravo naslednjih plesnih dogodkov. …

V nadaljevanju pa dodajamo sporočila sodelujočih partnerjev namenjena vam drage plesalke in plesalci.

Se vidimo na naših naslednjih dogodkih, ki jih že vztrajno in s polno vnemo pripravljamo za vas.

Rosana in Roman PLESNCOCTAIL

Nekaj besed in kontakti naših partnerjev;

Milena Omerzu Pevec, Quantum Health – nudi 23% popust na ves asortima storitev za naše plesalce

Soorganizator,

Terme Olimia; telefon; 03 829 70 00, http://www.terme-olimia.com/  rezervacije@terme-olimia.com

Iskrena hvala, da ste bili del letošnje plesne pravljice v Termah Olimia. Naša ekipa že snuje načrte za prihodnje leto, vam pa želimo prijeten vstop v pomladni čas. Čas prebujanja in sveže energije.

In če dovolite samo še en namig za prvomajske počitnice J Preživite jih v osrčju Hrvaškega Zagorja, kjer so v Termah Tuhelj pripravili odlično all inclusive ponudbo za zgodnje rezervacije do 9.4.2018 s popustom vse do 30 % hkrati pa zraven podarjajo še družinski bonus –  gratis bivanje za 2 otroka. To je priložnost, ki je nikakor ne smete zamuditi, saj si z zgodnjo rezervacijo ne boste zagotovili samo nižje cene, temveč boste z razliko v ceni prihranili denar, s katerim si lahko privoščite dodatno razvajanje v njihovem  SpaeVita centru J več informacij TUKAJ Zacvetite v vsej svoji pomladi

Plesni pedagogi;

Andič Uroš, Gibalni inštitut Vija Vaja, poučuje v Ljubljani

V Vija Vaji ples živi. Je dom drugačen, za vse ljudi. Poboža dušo, vzbudi strasti, razpre ti krila, da telo poleti. Plesu da zgodbo, ga oživi, z iskrenim dotikom zdravi ljudi. V Vija Vaji živi plesna poezija! Uroš in Barbara

Brinovec Matjaž – Matyas, poučuje v Ljubljani in Mariboru

V čast nama je, da vsakič znova srečava raznolike plesalke in plesalce, ki skupaj z nama dokažejo, da vsak korak, četudi plesni, ni težak; lahko je pa izziv. In tega sprejemamo tako v vsakodnevnem življenju kot na plesnem podiju. Veseli naju, da vam lahko pomagava vsaj pri slednjem.  Melisa in Matjaž

Noič Miljan – Studio Eviana,  poučujejo v Trzinu

Obveščamo Vas, da pričnemo salsa tečajem in sicer s sklopom 8ih vaj v četrtek, 5.4., in sicer:ZAČETNA SKUPINA: od 18:00 do 19:30 ure, NADALJEVALNA SKUPINA: od 19:30 do 21:00 ure. Več si lahko preberete na spletni strani Studia Eviana, prijave in več informacij: info@studio-eviana.com, 031/258-109 (Ana)

Partnerji;

Bioenergetika; Drago Šušnjara

“Naj vas obisk v najinih ordinacijah spodbudi k pozitivnim spremembam, ker nikoli ni prepozno”

Slavko in Drago

Čarga since 1767

Dobrodošli v dom plemenitih vin, Na mestu, kjer sonce poljublja vinograde. Kjer se zemlja spaja z nebom. Kjer se moč znanja generacij druži z ljubeznijo. Kjer je tradicija odgovornost. Kmetija Čarga je družinska kmetija, ki obdeluje 15 ha vinogradov. Sami skrbimo za razvoj in napredek naše vinske hiše in tako skrbno nadzorujemo pot grozdja do vrhunskega vina. Celoten naš pridelek tudi samostojno tržimo tako doma kot v tujini.

Farmedica d.o.o.,

Težave z grlom – rešitev je enostavna; Pastile Isla® Medic hydro+ se uporabljajo za lajšanje značilnih težav v grlu. Pastile imajo dober okus z blago aromo češnje in mentola. Več informacij na naših internetnih straneh.

Milena Omerzu Pevec, Quantum Health,

Zahvaljujemo se za zaupanje vsem damam in tudi njihovim spremljevalcem, da ste se predali “vitalnim”  terapijam in poskrbeli za svoje dobro počutje. Prepoznali ste učinkovite, predvsem pa zdravju odlične priložnosti ne zgolj iz vidika estetike in lepote, pač pa tudi kvantnega zdravja, ki je temelj preventivnih ukrepov. Quantum Health predvsem temelji na sintezi raziskovanja in odkrivanja vzrokov za nastala zdravstvena stanja posameznika.

Za vse udeležene Wellnes vikenda v plesnih ritmih vam do 30.04.2018 nudimo 23% popust na ves asortima storitev.

Plesni butik Tijuana,  Trgovina je v Mariboru, naročila sprejemajo tudi preko interneta

Drage dame in gospodje, če želite plesati v lepi plesnih čeveljčkih je pravi naslov Plesni butik Tijuana

Prokozmetika d.o.o.,

Podjetje Prokozmetika d.o.o. se je v sodelovanju z organizatorjem Plesni Coctail na dogodku Wellness vikend v Termah Olimia predstavilo prvič in sicer s profesionalno italijansko dekorativno kozmetiko EVA GARDEN in profesionalno nemško negovalno kozmetiko DR. SPILLER. Z veseljem smo vam svetovali o zdravi negi kože in ličilih. Najlepša hvala vsem prisotnim za zaupanje.

 Naj vaša koža, negovana in sijoča, pričara nasmeh na obraz in energijo v kreativnih plesnih korakih.

Srečni in vse lepo vam želimo,ekipa Prokozmetika

Duem Studio,

Noge vas bolijo zvečer po napornem dnevu ali že zjutraj komaj vstanete in se s težavo razgibate, stopate trdo po petah?  Na splošno so bolečine v spodnjem delu nog in v stopalih simptomi, ki opredeljujejo tri sklope degenerativnih sprememb. Za to imamo rešitev.

Studio Manca, Manca Uršič Jelovšek

Za lepe trepalnice poskrbi Studio Manca.

 

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, 

Varuh zdravja je edinstven program aktivnega varovanja zdravja. Z njim Vzajemna vaše zdravje ne le zavaruje, temveč vam pomaga zanj tudi skrbeti in ga ohranjati. Vabljeni, da si na naši internetni strani ogledate vse naše produkte.

Objavljeno v Članki | Komentarji so izklopljeni za Zahvala Plesni Coctail

Vzroki za boleče noge

Noge vas bolijo zvečer po napornem dnevu ali že zjutraj komaj vstanete in se s težavo razgibate, stopate trdo po petah? Malo smo prebrskali svetovni splet in poljudno literaturo ter zbrali nekaj osnovnih informacij o tegobah, ki pestijo ljudi v zrelih letih.  Na splošno so bolečine v spodnjem delu nog in v stopalih simptomi, ki opredeljujejo tri sklope degenerativnih sprememb.

  1. Petni trn

Na spletnem portalu Viva so zapisali, da gre pri t.i. petnem trnu za vnetje širokega ligamenta, ki poteka po spodnji strani stopala, njegova naloga pa je vzdrževanje vzdolžnega stopalnega loka. Vnetje se najpogosteje pojavi

Vir: http://www.fizioterapija-ms.com/petni_trn_3.html

na narastišču ob petno kost. Zdravnik bo težavo diagnosticiral s pomočjo RTG, ki bo pokazal mesto kalcinacije. Seveda boli! Bolečina je izrazita zjutraj pri prvih korakih kadar gle za akutno vnetje. Kadar pa vnetje že postane kronično bo bolečina trajala ves dan in močno ovirala vsakdanjo hojo.

Vzroki in dejavniki tveganja, ki povzročijo tovrstne težave so splošno znani in na katere na tem spletišču stalno opozarjamo: leta in leta obremenitev stopal s hojo, tekom in stanjem na trdi podlagi (beton, parket…), vključno z aktivnim šoprtom (tek, atletika, igre z žogo, ples…), skrajšana golenska mišica ali nefleksibilna ahilova tetiva ter seveda ploska stopala. Ženske so še nekoliko bolj dovzetne za težave tudi zaradi čevljev s previsokimi petami.

K zdravniku je potrebno takoj ko se pojavi bolečina. Dejansko takrat, ko je sprememba še v akutni fazi, da se prepreči kronično vnetje. Sicer je na svetovnem spletu obilo nasvetov za zdravljenje in lajšanje bolečin. Bistvo je v razbremenitvi bolečega mesta, masaži in vajah za izboljšanje fleksibilnosti mišic goleni, stopal in ahilove tetive. Še pred kirurškim posegom je vredno preizkusiti dosledno uporabo po meri izdelanih ortopedskih vložkov. Seveda vam bo naš mojster izdelal vložke tako, da bo boleče mesto razbremenjeno pri hoji.

2. Glivična obolenja na nogah

Na drugi spletni strani preberemo osnovni opis trdovratne tegobe. Sicer so farmacevti bolj natačni in kot glivično okužbo stopal (tinea pedis) imenujejo okužbo kože na stopalu in prstih, ki jo povzročajo glivice (dermatofiti). Le-te se razvijajo v toplem in vlažnem okolju (kopališča, skupne garderobe in prhe, pa v čevljih in nogavicah) za kar so stopala idealna. Okužba se običajno najprej pojavi med prsti, potem lahko prizadene spodnjo stran stopal in kožo ob strani. Prizadeto mesto je dovzetno tudi za okužbe z drugimi glivami (kvasovke, bakterije) kar stanje še poslabša. Znaki, po katerih se prepozna glivično okužbo so: srbenje in pekoč občutek (kot bi hodili po žerjavici), suha luskasta koža, ki poka in se lušči, potem raspokana, mehka in bela koža med prsti, do krvi razpokane pete, mehurji ter izredno neprijeten vonj.

Glivične okužbe so močno nalezljive in se lahko širijo tudi drugod po telesu. Preventivno se je smiselno izogibati okužbi (souporaba okuženih predmetov, razkuževanje rok…). Takojšnje zdravljenje je nujno, da se širjenje okužbe omeji. Step Medico vložki za čevlje so izdelani iz naravnega usnja, ki je zračno in zato se v  čevljih ne zadržuje nepotrebna vlaga. Po zdravljenju bo na stopalih nastalo ogromno odmrle, poroženele kože. Takrat priporočamo tretma s Čarobnimi nogavicami. 

 

Pozdravi razpokane pete

Odstrani trdo kožo, žulje in otiščance. Enostavno za uporabo, Hitri in dolgotrajni rezultati!

Glivične okužbe so pogoste in izredno nadležne. A naj vas ne bo sram, če ste se okužili in se zdravite. Strokovnjaki navajajo podatek, da nadloga vsaj enkrat v življenju prizadene sedem od desetih ljudi.

Komičarka Martina Ipša

Znana komičarka je nekoč v enem svojih nastopov na TV povedala, da ne verjame, da bi velika tovarna v Nemčiji samo zaradi nje izdelovala mazilo proti glivicam!

3. Krčne žile / kronično vensko popuščanje

Na slabšo kakovost življenje z leti vplivajo tudi spremembe na venah. V poljudni reviji so se razpisali o zdravih in lepih nogah in ob tem slikovito opisali težave, ki se pojavljajo postopoma. Prvi med opozorilnimi znaki bolezenskih sprememb so običajno utrujene in težke noge po dolgem stanju ali sedenju, otekla stopala, v vročini “pretesni čevlji” in izrazit odtis elastičnega roba nogavic. Kasneje se pojavi še občutek napetosti, srbenja, mravljinčenje, nočni krči v mečih, spremembe na koži, krčne žile, otekline na nogah in vnetje ven. Končno lahko v žilah nastane tudi krvni strdek, ki resno ogroža zdravje.

Na spletnem portalu, ki obravnava različne bolezni so o tej temi zapisali, da gre za eno najpogostejših bolezni. Pravijo, da je to cena za naš pokončni položaj, saj venska kri iz nog na poti nazaj do srca premaguje visoko višinsko razliko in gravitacijo.  Vendar vse bolečine v nogah tudi niso posledica obolenja ven (slaba arterijska prekrvavitev, ortopedske težave z ledveno hrbtenico, kolki ali koleni…), zato je pomembno obolenje pravilno diagnosticirati. Zdravljenje bodo zdravniki določili upoštevaje stadij in vrsto boleni ter težave, ki jih povzroča. Zagotovo bodo svetovali prilagoditev življenskega sloga, ker od tod težave izvirajo. Opustiti je potrebno kajenje, izogibati se je potrebno dolgotrajnemu stanju ali sedenju, sploh s prekrižanimi nogami. Težave so izrazitejše ob izpostavljenosti visokim temperaturam in ob prekomerni telesni teži.

Dobro je počivati z dvignjenimi nogami. Vir fotografije.

Dobro je počivati z dvignjenimi nogami.

Ob redni telesni vadbi strokovnjaki svetujejo aktivnosti z zmernim in enakomernim krčenjem mišic goleni, kar omogoča odtekanje venske krvi v pravo smer, navzgor proti srcu. Najbolj učinkovita vadba in tudi najbolj enostavna je hoja. Hitra hoja, tek in tek na smučeh, kolesarjanje, plavanje in ples so koristne aktivnosti. V koliko res ne gre se svetujejo vsaj stopalne vaje – kroženje stopal v gležnjih in zaporedno gibanje peta-prsti.

 

Bolezen je kronične narave kar pomeni, da sama od sebe ne bo prešla, ampak se bodo težave z leti še stopnjevale. Značilnosti iz katerih lahko sami sklepamo, da so naše težave posledica kronične venske bolezni so, da se izboljšajo po hoji ali dvigu nog, da jih gretje slabša, hlajenje po olajša ter, da jih nošenje kompresijskih nogavic izboljša.

Veliko storimo sami tudi z nošenjem Step Medico vložkov za čevlje. Le-ti poleg tega, da postavlja kosti stopala v pravilno lego, stopala tudi masirajo in s tem vzpodbujajo krvni obtok in prekrvavljenost mišic v nogah.

Bodite zdravi!

B.Š.

 

 

 

 

 

Objavljeno v Članki, Zakaj vložki? | Komentarji so izklopljeni za Vzroki za boleče noge

Hrbtenica – podporni sistem gibanja

Na spletnem portalu med.over.net  beremo zanimiv članek o vzrokih bolečin v hrbtenici. Avtor (D. Kernc, Re-aktiv.si, december 2017) izpostavlja, da hrbtenica predstavlja osnovni podporni sistem telesa in je posledično tudi osnova gibanju. Istočasno je hrbtenica ogrodje živčnega sistema, ki skrbi za nemoteno delovanje ostalih telesnih procesov s tem, da gibljivost in stabilnost hrbtenice zagotavljajo stabilizacijske mišice hrbta.

Avtor postavlja trditev, da več kot polovica bolečin v hrbtenici nima posebnega vzroka. Seveda, v kolikor se izloči bolečine s specifičnimi vzroki, kot so zdrs medvretenčne ploščice, herniacija ali skolioza.  Kadar zdravniki preko magnetne resonance, rentgenskih ali ostalih preiskav ne ugotovijo vzroka bolečin nekateri bolniki celo resno podvomijo o svojih občutkih in bolečinah. A za dvome ni razloga. Avtor v nadaljevanju pište, da lahko veliko naredimo sami že z razumevanjem delovanja hrbtenice in z uporabo pravilnih vzorcev gibanja.

Sleherni gib oz. premik telesa, v nadaljevanju tolmači avtor, se v obliki obremenitve prenese preko hrbtenice in ob tem ni pomembno ali so te obremenitve minimalne ali dvigujemo težko breme. Hrbtenica bo delovala brezhibno tudi, če vsakodnevnim gibom dodajamo manjše nepravilnosti (nepravilno dvigovanje ali prevelika obremenitev posameznega dela). Zdrava pamet nam pove, v kolikor nepravilnost ponavljamo večkrat na dan, dan za dnem (200x dnevno, 6200x mesečno…), da je v tem lahko vzrok za bolečine. Hrbtenica in obhrbtenične strukture se lahko “vedejo nekoliko po svoje”. Zato je izziv za vsakega posameznika, da ugotovi kaj sploh dela narobe. Napačne vzorce gibanja je potrebno odpraviti ali vsaj popraviti preden je prepozno in nastopijo resnejše težave.

Mi vam lahko pokažemo pot, a prehoditi jo boste morali sami.”, zapiše avtor v izvirnem članku na spletnem portalu med.over.net.  Težko bi kdo oporekal tej trditvi! Na vse zapisano opozarjamo tudi pri nas, ko vam ponujamo ortopedske vložke za čevlje.

Z nogami, dejansko že v stopalih postavimo pravilno držo hrbtenice. Vsak odmik od optimalne uravnoteženosti okostja je lahko vzrok določenih bolečin, tudi v hrbtenici. Porušeno razmerje se izkazuje v legi stopal in zato s prečnim in vzdolžnim lokom ortopedskega vložka uravnovesimo držo telesa. Uporaba primerne obutve, skupaj s po meri izdelanimi, anatomsko oblikovanimi vložki za čevlje Step Medico je le del rešitve težav s hrbtenico. Največji del poti moramo opraviti sami: torej se zavedati nepravilnosti, poskrbeti za zmanjšanje obremenitev kjer je le mogoče in s pravilno telovadbo pomagati hrbtenici, da nam bo še dolgo služila. Dobro je, če imamo možnost telovaditi v skupini. Vsaj toliko, da se naučimo pravilnih vaj za svoje težave, ki jih potem lahko delamo dnevno tudi sami. Strah je odveč, okrevanje vedno pride, če se le sami pri sebi tako odločimo!

B.Š.

 

 

Objavljeno v Članki, Zakaj vložki? | Označeno | Komentarji so izklopljeni za Hrbtenica – podporni sistem gibanja

Najlepše se razvijajo stopala otrok, ki hodijo bosi

Dojenčkovo stopalo še ni dokončno razvito.

V najnovejši številki Večerove priloge Lepa in zdrava beremo članek o tem, da naj bodo otroci čim pogosteje bosi. Tudi tisti, ki se komaj postavljajo na lastne nogice. Mnogi starši imajo pred tem pomisleke zaradi umazanije ali insektov na trati. A je vendar dejstvo da je stopalni lok pri otroku znižan, petnici sta pogosto nagnjeni navzven oziroma na x, v članku pojasnjuje pediatrinja Suzana Škorjanc Antolič, dr. med.

 

Izbira primerne otrokove prve obutve je pomembna. Pri tem ni nujno, da otrok nosi trde ali ortopedske čevlje. Čevlji morajo otroku zagotavljati stik s podlago in s tem mišicam na nogah omogočati razvoj, ki bo sočasen z razvojem mehanizmov za hojo, ki zorijo v možganih.

Stopalni lok se pri večini otrok razvije do petega leta starosti in takrat je šele pravi čas za razmislek o tem ali je otroku potrebno pomagati pri hoji in nadaljnem

…pogumno v svet.

razvoju z ortopedskimi pripomočki oz. z vložki.  V nadaljevanju priznana pediatrinja še pravi, da je najboje, če so otrokovi čevlji usnjeni, udobni in oblikovani po stopalu. Za malčka primerni čevlji so spredaj bolj široki in imajo nizko peto. Pri nakupu bodimo pozorni na velikost. Bolje centimeter večji od stopala kot pretesni. Strokovnjakinja tudi ne priporoča rabljenih, ponošenih čevljev, saj z drugimi nogicami ponošen čevelj lahko povzroči neljube deformacije na stopalih.  V kolikor se vendar odločimo za rabljeno obutev jo dobro preglejmo in, če so obrabe zelo vidne take čevlje raje zavrzimo. Enako pozornost zaheva primerna velikost, saj otrok čevlje hitor preraste. Pretesna obutev lahko povzroči največ težav in deformacij na stopalih.

V DUEM Studio d.o.o. izdelujemo ortopedske vložke tudi za otroke, od številke čevljev 27 naprej. Prav zaradi izrednega pomena na zdrav razvoj nogic pri otrocih in odraščajoči mladini smo za otroške vložke pripravili enotno, posebej ugodno ceno za po meri izdelane vložke. Otroci namreč čevlje in z njimi tudi vložke prerastejo v letu dni in jim torej naša tri letna garancija nič ne pomeni.  Ste vedeli, da za primerno nošene vložke za čevlje ponujamo tri leta garancije? To morate nujno preveriti s tem, da se še danes naročite na brezplačni odtis stopal! Se vidimo na 50.MOS v Celju?

 

Objavljeno v Članki | Komentarji so izklopljeni za Najlepše se razvijajo stopala otrok, ki hodijo bosi

Bolečine v sklepih?

O pomenu pravilne obremenitve stopal pišejo strokovnjaki iz različnih področij. Že pred časom je za naše potrebe na kratko obrazložil bolečine v sklepih ergonomist (spodaj). Čeprav niti z besedo ni omenil vložkov, saj njegov namen ni prodaja le-teh, je besedilo več kot smiselno povezano z namenom in delom DUEM Studia in blagovno znamko Step Medico, ki ponuja anatomsko oblikovane vložke za čevlje.

Stopalom z nošenjem primernih, po meri izdelanih vložkov za čevlje torej ponudimo pomoč: podpremo tam, kjer je manjko naravnega oziroma je dolgotajna nepravilnost povzročila deformacijo, ter razbremenimo na tistem delu stopala kjer so obremenitve pretirane. Nič ne pretiravamo s trditvijo, da imajo vložki terapevtski učinek na celotno konstrukcijo človekovega telesa.

“Človek pri svoji hoji uporablja noge. Posebno pomembni za hojo so kolk, koleno, gleženj in stopalo.

Ko hodimo, obremenjujemo vse štiri dele in, če stik naših stopal s tlemi pri tem ni s celotno površino, lahko prihaja do prekomernih obremenitev in bolečin ostalih delov – kolka, kolena in gležnja. Rezultat so bolečine, ki lahko, če se dovolj dolgo ponavljajo in jih ne saniramo, postanejo kronične.

Celotno gibanje noge izvira najprej iz kolkov, ki se ob premikanju skupaj s celotno nogo pomikajo naprej in krožijo. Če to kroženje ne poteka pravilno, prihaja do bolečin v kolkih ali v hrbtenici.

Gležnji so pomemben dejavnik, ki sodeluje pri optimalni, prijetni hoji. Imajo to lastnost, da jih lahko premikamo in s stopalom delamo krog.

Kakor stopala tudi kolena prenašajo 70-80% naše telesne teže, zato je njihova vloga pri hoji zelo pomembna. Koleno nam pri hoji pomaga kot vzvod, da lahko pri hoji navzgor premagujemo ovire, hkrati pa nosijo tudi naše telo. Kolena so tudi odločili dejavnik pri pravilnem dvigovanju bremen: le-ta dvigujemo iz počepa. Tako glavno breme nosijo noge in ne hrbet, hkrati pa s tem razbremenjujemo hrbtenico.”

Marko Lovše, ergonomist, e-napotnica http://www.e-napotnica.si/

Tek, Tehniška založba Slovenije, 2006

 

 

 

Objavljeno v Članki, Zakaj vložki? | Označeno , , , , | Komentarji so izklopljeni za Bolečine v sklepih?