Vzroki za boleče noge

Noge vas bolijo zvečer po napornem dnevu ali že zjutraj komaj vstanete in se s težavo razgibate, stopate trdo po petah? Malo smo prebrskali svetovni splet in poljudno literaturo ter zbrali nekaj osnovnih informacij o tegobah, ki pestijo ljudi v zrelih letih.  Na splošno so bolečine v spodnjem delu nog in v stopalih simptomi, ki opredeljujejo tri sklope degenerativnih sprememb.

  1. Petni trn

Na spletnem portalu Viva so zapisali, da gre pri t.i. petnem trnu za vnetje širokega ligamenta, ki poteka po spodnji strani stopala, njegova naloga pa je vzdrževanje vzdolžnega stopalnega loka. Vnetje se najpogosteje pojavi

Vir: http://www.fizioterapija-ms.com/petni_trn_3.html

na narastišču ob petno kost. Zdravnik bo težavo diagnosticiral s pomočjo RTG, ki bo pokazal mesto kalcinacije. Seveda boli! Bolečina je izrazita zjutraj pri prvih korakih kadar gle za akutno vnetje. Kadar pa vnetje že postane kronično bo bolečina trajala ves dan in močno ovirala vsakdanjo hojo.

Vzroki in dejavniki tveganja, ki povzročijo tovrstne težave so splošno znani in na katere na tem spletišču stalno opozarjamo: leta in leta obremenitev stopal s hojo, tekom in stanjem na trdi podlagi (beton, parket…), vključno z aktivnim šoprtom (tek, atletika, igre z žogo, ples…), skrajšana golenska mišica ali nefleksibilna ahilova tetiva ter seveda ploska stopala. Ženske so še nekoliko bolj dovzetne za težave tudi zaradi čevljev s previsokimi petami.

K zdravniku je potrebno takoj ko se pojavi bolečina. Dejansko takrat, ko je sprememba še v akutni fazi, da se prepreči kronično vnetje. Sicer je na svetovnem spletu obilo nasvetov za zdravljenje in lajšanje bolečin. Bistvo je v razbremenitvi bolečega mesta, masaži in vajah za izboljšanje fleksibilnosti mišic goleni, stopal in ahilove tetive. Še pred kirurškim posegom je vredno preizkusiti dosledno uporabo po meri izdelanih ortopedskih vložkov. Seveda vam bo naš mojster izdelal vložke tako, da bo boleče mesto razbremenjeno pri hoji.

2. Glivična obolenja na nogah

Na drugi spletni strani preberemo osnovni opis trdovratne tegobe. Sicer so farmacevti bolj natačni in kot glivično okužbo stopal (tinea pedis) imenujejo okužbo kože na stopalu in prstih, ki jo povzročajo glivice (dermatofiti). Le-te se razvijajo v toplem in vlažnem okolju (kopališča, skupne garderobe in prhe, pa v čevljih in nogavicah) za kar so stopala idealna. Okužba se običajno najprej pojavi med prsti, potem lahko prizadene spodnjo stran stopal in kožo ob strani. Prizadeto mesto je dovzetno tudi za okužbe z drugimi glivami (kvasovke, bakterije) kar stanje še poslabša. Znaki, po katerih se prepozna glivično okužbo so: srbenje in pekoč občutek (kot bi hodili po žerjavici), suha luskasta koža, ki poka in se lušči, potem raspokana, mehka in bela koža med prsti, do krvi razpokane pete, mehurji ter izredno neprijeten vonj.

Glivične okužbe so močno nalezljive in se lahko širijo tudi drugod po telesu. Preventivno se je smiselno izogibati okužbi (souporaba okuženih predmetov, razkuževanje rok…). Takojšnje zdravljenje je nujno, da se širjenje okužbe omeji. Step Medico vložki za čevlje so izdelani iz naravnega usnja, ki je zračno in zato se v  čevljih ne zadržuje nepotrebna vlaga. Po zdravljenju bo na stopalih nastalo ogromno odmrle, poroženele kože. Takrat priporočamo tretma s Čarobnimi nogavicami. 

Pozdravi razpokane pete

Odstrani trdo kožo, žulje in otiščance. Enostavno za uporabo, Hitri in dolgotrajni rezultati!

Glivične okužbe so pogoste in izredno nadležne. A naj vas ne bo sram, če ste se okužili in se zdravite. Strokovnjaki navajajo podatek, da nadloga vsaj enkrat v življenju prizadene sedem od desetih ljudi.

Komičarka Martina Ipša

Znana komičarka je nekoč v enem svojih nastopov na TV povedala, da ne verjame, da bi velika tovarna v Nemčiji samo zaradi nje izdelovala mazilo proti glivicam!

3. Krčne žile / kronično vensko popuščanje

Na slabšo kakovost življenje z leti vplivajo tudi spremembe na venah. V poljudni reviji so se razpisali o zdravih in lepih nogah in ob tem slikovito opisali težave, ki se pojavljajo postopoma. Prvi med opozorilnimi znaki bolezenskih sprememb so običajno utrujene in težke noge po dolgem stanju ali sedenju, otekla stopala, v vročini “pretesni čevlji” in izrazit odtis elastičnega roba nogavic. Kasneje se pojavi še občutek napetosti, srbenja, mravljinčenje, nočni krči v mečih, spremembe na koži, krčne žile, otekline na nogah in vnetje ven. Končno lahko v žilah nastane tudi krvni strdek, ki resno ogroža zdravje.

Na spletnem portalu, ki obravnava različne bolezni so o tej temi zapisali, da gre za eno najpogostejših bolezni. Pravijo, da je to cena za naš pokončni položaj, saj venska kri iz nog na poti nazaj do srca premaguje visoko višinsko razliko in gravitacijo.  Vendar vse bolečine v nogah tudi niso posledica obolenja ven (slaba arterijska prekrvavitev, ortopedske težave z ledveno hrbtenico, kolki ali koleni…), zato je pomembno obolenje pravilno diagnosticirati. Zdravljenje bodo zdravniki določili upoštevaje stadij in vrsto boleni ter težave, ki jih povzroča. Zagotovo bodo svetovali prilagoditev življenskega sloga, ker od tod težave izvirajo. Opustiti je potrebno kajenje, izogibati se je potrebno dolgotrajnemu stanju ali sedenju, sploh s prekrižanimi nogami. Težave so izrazitejše ob izpostavljenosti visokim temperaturam in ob prekomerni telesni teži.

Dobro je počivati z dvignjenimi nogami. Vir fotografije.

Dobro je počivati z dvignjenimi nogami.

Ob redni telesni vadbi strokovnjaki svetujejo aktivnosti z zmernim in enakomernim krčenjem mišic goleni, kar omogoča odtekanje venske krvi v pravo smer, navzgor proti srcu. Najbolj učinkovita vadba in tudi najbolj enostavna je hoja. Hitra hoja, tek in tek na smučeh, kolesarjanje, plavanje in ples so koristne aktivnosti. V koliko res ne gre se svetujejo vsaj stopalne vaje – kroženje stopal v gležnjih in zaporedno gibanje peta-prsti.

Bolezen je kronične narave kar pomeni, da sama od sebe ne bo prešla, ampak se bodo težave z leti še stopnjevale. Značilnosti iz katerih lahko sami sklepamo, da so naše težave posledica kronične venske bolezni so, da se izboljšajo po hoji ali dvigu nog, da jih gretje slabša, hlajenje po olajša ter, da jih nošenje kompresijskih nogavic izboljša.

Veliko storimo sami tudi z nošenjem Step Medico vložkov za čevlje. Le-ti poleg tega, da postavlja kosti stopala v pravilno lego, stopala tudi masirajo in s tem vzpodbujajo krvni obtok in prekrvavljenost mišic v nogah.

Bodite zdravi!

B.Š.

Ta vnos je bil objavljen v Aktualno, Članki, Zakaj vložki?. Zaznamek za trajno povezavo.